NOPPENPLATEN

Noppenplaten

Noppenplaten

Voor vloeren die behoefte hebben aan zowel isolatie als verwarming, maar waarbij het behoud van de bestaande dekvloer wenselijk is, bieden noppenplaten een uitstekende oplossing. Deze platen vormen een aanlegmethode voor vloerverwarming die snel en efficiënt kan worden uitgevoerd, terwijl ze tegelijkertijd de vloer isoleren. Hierdoor gaat er zeer weinig warmte verloren, wat natuurlijk gunstig is voor de energiekosten op de lange termijn. Bovendien zorgen noppenplaten ervoor dat de vloer sneller opwarmt, wat uiteindelijk de belangrijkste drijfveer is om vloerverwarming te overwegen. Het is begrijpelijk dat je wellicht enkele vragen hebt over dit systeem. Wat houden noppenplaten precies in? Wat zijn de kosten, inclusief de installatie van vloerverwarming? Is dit de meest effectieve methode voor isolatie? Op al deze vragen vind je antwoord op deze pagina!

noppenplaten
Wat zijn noppenplaten?

Noppenplaten zijn eenvoudig gezegd platen die op de dekvloer worden gelegd om vloerverwarming te installeren. Dit is een van de snelste methoden om verwarming aan te brengen, vaak in slechts één dag afgerond. De noppenplaten creëren geen sleuven in de dekvloer; in plaats daarvan worden ze naast elkaar geplaatst om de gehele ondervloer te bedekken. Een belangrijk voordeel van noppenplaten is dat ze de vloer isoleren, wat betekent dat er bijna geen warmteverlies optreedt vanuit de vloerverwarming. Dit vertaalt zich in lagere energiekosten op de lange termijn, omdat er minder energie nodig is om de vloer te verwarmen. Meestal worden op de noppenplaten watergedragen warmtebuizen gelegd, maar het is ook mogelijk om elektrische vloerverwarming te installeren. De noppenplaten bestaan uit een rubberen onderlaag die warmte isoleert, en de noppen op de platen zijn ook van rubber om de kunststof buizen stevig op hun plaats te houden en te beschermen.

Isoleren noppenplaten beter dan andere aanlegmethodes? 

Noppenplaten zijn beschikbaar in twee varianten: geïsoleerd en niet-geïsoleerd. Het onderscheid tussen deze twee versies zit in de dikte en de onderlaag, waarbij de geïsoleerde variant natuurlijk betere isolatie biedt. Als het aankomt op isolatie, presteert vloerverwarming op noppenplaten beter dan andere installatiemethoden. Dit komt doordat de kale dekvloer volledig wordt bedekt, met de vloerverwarming erbovenop. De onderlaag isoleert de warmte vanwege zowel de dikte als het materiaal, waardoor de warmte alleen naar boven kan, naar de vloer zelf. Hierdoor wordt de vloer efficiënter verwarmd met minder energieverbruik, wat niet alleen kosteneffectief is, maar ook de levensduur van de vloerverwarming verlengt. Over het algemeen bieden noppenplaten de beste isolatieoplossing voor jouw vloer, hoewel dit afhankelijk kan zijn van diverse factoren, zoals de ruimtegrootte in relatie tot de opwarmtijd.

Is het mogelijk zelf vloerverwarming op noppenplaten aan te leggen?

Kort gezegd, ja, het is mogelijk! Als wij het kunnen, kun jij het ook, vooral omdat noppenplaten direct online verkrijgbaar zijn en snel kunnen worden geïnstalleerd. Een meer gedetailleerd antwoord onthult echter dat er verschillende factoren in het spel zijn. Noppenplaten vormen slechts het eerste deel van een volledig proces dat tot een comfortabel verwarmde vloer moet leiden. Naast het leggen van de noppenplaten moet de bestaande dekvloer worden voorbereid om ze te kunnen ontvangen. Bij renovaties kan dit vaak eenvoudiger zijn, omdat de eindvloer vaak al is verwijderd. Vervolgens moeten de verwarmingsbuizen worden gelegd en aangesloten op het centrale verwarmingssysteem of de warmtepomp. Dit deel van het proces kan worden uitbesteed, wat veel particulieren ook doen. We merken echter vaak dat de noppenplaten niet altijd even zorgvuldig worden gelegd, wat kan leiden tot onnodige verhogingen van de vloer.

Al met al is het van groot belang dat de noppenplaten nauwkeurig worden geïnstalleerd, dat er goede isolatie wordt toegepast, dat de vloer niet onnodig wordt verhoogd, dat de verwarmingsbuizen correct worden aangesloten met de juiste tussenruimte en dat de eindvloer zorgvuldig wordt afgewerkt. Gezien al deze overwegingen kiezen veel mensen ervoor om dit werk uit te besteden aan een ervaren verwarmingsinstallateur. Dit bespaart niet alleen gedoe, maar biedt ook gemoedsrust, inclusief garanties voor een effectief verwarmde vloer.

Hoeveel tijd neemt de installatie in beslag?

Het installeren van vloerverwarming op noppenplaten is een van de meest efficiënte methoden die beschikbaar zijn. Meestal wordt de installatie en aanleg hiervan binnen één dag afgerond, hoewel dit afhankelijk is van de specifieke kenmerken van de ruimte. In sommige gevallen kunnen complexe situaties, zoals verhogingen of de totale oppervlakte, de installatietijd enigszins verlengen. Over het algemeen worden de noppenplaten naast elkaar gelegd, waarop de warmtebuizen worden geplaatst en aangesloten. Dit zorgt voor een efficiënte en snelle uitvoering van het project, waarbij de gehele dekvloer effectief wordt bedekt.

Voor- en nadelen

Het kiezen van een aanlegmethode kan wat overweldigend zijn, vandaar dat wij hier de voor- en nadelen op een rij hebben gezet voor het gemak.


Voordelen

+ Snelle afhandeling: Noppenplaten kunnen snel worden gelegd, vaak zelfs binnen één dag. Dit resulteert in een snelle renovatie en een snel genietbare verwarmde vloer.

+ Vloerisolatie: De geïsoleerde noppenplaten met meer dikte zorgen voor isolatie onder de vloerverwarming. Dit betekent dat er minder warmte verloren gaat richting de dekvloer en meer warmte behouden blijft in de vloer zelf.​

Nadelen

- Enige verhoging van de vloer : In tegenstelling tot bijvoorbeeld infrezen, veroorzaken noppenplaten een kleine directe verhoging van de vloer, doorgaans slechts enkele millimeters. Dit kan in sommige gevallen niet wenselijk zijn.

- Minder snelle opwarmtijd: Omdat de noppenplaten de verwarmingsbuizen direct vasthouden, is er een kleine ruimte tussen de vloer en de buizen. Dit kan leiden tot een langzamere opwarmtijd in vergelijking met bijvoorbeeld het frezen van sleuven.

Er warmpjes bijzitten?

Vraag direct een gratis offerte aan, nu tijdelijk met een extra bonus!
GRATIS DIRECTE OFFERTE!

* VERPLICHT VELD

Wat onze klanten over ons zeggen:

Jarno, Alkmaar

Heel blij met de vloerverwarming! Ralph denkt fijn met je mee om tot de beste oplossing te komen.

sterrenreview vloerverwarming heerhugowaard
Tim, Heerhugowaard

Fantastisch! Echt een super service, doet net even meer dan er van je gevraagd wordt en denkt met je mee!

sterrenreview vloerverwarming heerhugowaard
Bianca, Julianadorp

Zeer professionele man. Werkt volgens afspraak en denkt met je mee. Ik zou hem aan iedereen aanbevelen! 👍 

sterrenreview vloerverwarming heerhugowaard

Wij kunnen ook jouw vloerverwarming aanleggen!

Wij zijn actief in heel de regio Heerhugowaard en Noord-Holland! Zo leggen wij vloerverwarming aan in Alkmaar, Noord-Holland, Volendam, Purmerend, Hoorn, Den Helder en Zaandam.


Veelgestelde vragen

  • KAN IK ZELF DE VLOERVERWARMING INSTALLEREN?

    Het is mogelijk om zelf vloerverwarming aan te leggen, echter is het aan te raden om hier een vakman voor in te schakelen. Zonder ervaring een vloerverwarming installeren is niet aan te raden, door de precisie en vakmanschap dat komt kijken bij het werk. Mocht het werk namelijk niet goed afgewerkt worden kan dit gevolgen hebben op het energieverbruik en de kwaliteit van de opwarming.


    Vloerverwarmingmakers heeft jarenlange ervaring in het aanleggen van vloerverwarming in Heerhugowaard en omgeving. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag hier een gratis offerte aan om direct een prijs te ontvangen.

  • ​HOE BETROUWBAAR IS VLOERVERWARMING?

    Vloerverwarming is een van de meest betrouwbare soorten van verwarming. Er hoeven bijvoorbeeld geen jaarlijkse controles of checks gedaan te worden. Zo kan je jarenlang genieten van een verwarmde vloer, zonder hier ook maar enig werk aan te hebben. Mocht er na enige tijd toch een reparatie of onderhoudsbeurt nodig zijn, is het mogelijk om gebruik te maken van de (eventuele) garantie of door ons direct in te schakelen hiervoor.

  • MOET DE VLOERVERWARMING VAAK ONDERHOUDEN WORDEN?

    Vloerverwarming heeft zeer weinig onderhoud nodig, vooral tijdens de beginjaren. Na een aantal jaar kunnen wij altijd de verwarmingsbuizen controleren op enige mankementen, maar meestal is dat niet nodig. Wij merken zelf dat veel klanten terugkeren als er na 5-10 jaar minder warmte wordt uitgestraald. Dit zijn problemen die soms voorkomen, maar gelukkig ook snel weer verholpen zijn.

  • KAN VLOERVERWARMING GEBRUIKT WORDEN OM MIJN HUIS TE KOELEN?

    Tijdens de warme zomermaanden kan de vloerverwarming ook gebruikt worden om jouw huis te verkoelen. Dit door in plaats van warm water, koud water door de buizen te laten stromen. Hierdoor koelt de ruimte af waar de vloerverwarming gelegd is, wat zorgt voor een aangename temperatuur in huis tijdens de warme én koude maanden.

  • HOE LANG DUURT HET OPWARMEN VAN DE VLOERVERWARMING?

    Gemiddeld warmt een vloerverwarming op tussen de 20-30 minuten. Dit is uiteraard afhankelijk van de vloerbedekking die als eindvloer gebruikt wordt, de isolatielaag die wel/niet aanwezig is en de aanlegmethode die hierbij gepaard is gegaan. 

  • HOE LANG DUURT HET AANLEGGEN VAN DE VLOERVERWARMING?

    Wij van Vloerverwarmingmakers leggen meestal een vloerverwarming aan binnen 1-2 dagen. Dit is afhankelijk van de aanlegmethode, dus of de vloerverwarming ingefreesd moet worden of dat er noppenplaten worden geplaatst. Met draadstaalmatten gaat dit proces meestal iets sneller, waar het in de meeste gevallen binnen slechts één dag al klaar is.

  • WELKE VLOERBEDEKKING KAN SAMEN MET VLOERVERWARMING?

    Vrijwel elke soort vloerbedekking kan samen met vloerverwarming, echter geleiden ze niet allemaal even goed de warmte door. Stenen vloeren zoals natuursteen, tegels en natuurgrind laten de warmte beter door dan houten vloeren, laminaat, vinyl en pvc. Dit is echter gelukkig geen ramp, aangezien de meeste particulieren ook beschikken over een laminaat vloer. Het heeft vaak simpelweg iets langer de tijd nodig om warm te worden.

  • ALLEEN BIJ NIEUWBOUW OF OOK BIJ EEN BESTAANDE WONING?

    Vloerverwarming is zowel mogelijk bij nieuwbouw woningen als bestaande woningen. De uiteindelijke aanlegmethode is afhankelijk van de ondervloer, oftewel de dekvloer. Deze bepaald of er wordt ingefreesd of dat er noppenplaten of draadstaalmatten geplaatst worden. Dit is dan vaak afhankelijk van het project, nieuwbouw of verbouw.

  • IS VLOERVERWARMING SLECHT VOOR DE GEZONDHEID?

    Van alle verwarmingssystemen is vloerverwarming verreweg de gezondste. Deze kan vaak draaien op een lagere temperatuur, wat dus niet alleen goed voor het energieverbruik is, maar ook voor de gezondheid. In vergelijking met radiatoren is deze manier van verwarmen vele malen beter, aangezien er bij radiatoren al gauw stof blijft hangen aan de apparaten. Met vloerverwarming is de kans hierop een stuk kleiner, doordat deze zich onder de vloerbedekking vindt en er dus weinig stof vrij komt.

  • HOEVEEL HOGER KOMT MIJN VLOER MET VLOERVERWARMING?

    Dit hangt vooral af van de aanlegmethode. Bij bijvoorbeeld infrezen is er nauwelijks vloerverhoging aanwezig, aangezien er sleuven in de dekvloer worden gefreesd waardoor de verwarmingsbuizen direct onder de vloer gelegd zijn. Bij noppenplaten en draadstaalmatten ligt dit iets anders, aangezien deze tussen de dekvloer en vloerbedekking komen. Vaak is de afstand hiervan tussen de 2 en 5 centimeter dik, afhankelijk van de ruimte die nodig is en beschikbaar is.

  • KAN DE VLOERVERWARMING AANGESLOTEN WORDEN OP MIJN CV OF WARMTEPOMP?

    Onze vloerverwarming kan zowel op de centrale verwarming (CV) worden aangesloten als op de warmtepomp. Hier zijn verschillende soorten verdelers voor die de warmte distribueren, specifiek voor de CV en warmtepomp. 

Share by: